Blog - Άρθρα

Επιλογή κατάλληλου αλυσοπρίονου

Επιλογή κατάλληλου αλυσοπρίονου για ασφαλείς και αποτελεσματικές εργασίες κοπής και κλάδεμα. Βρείτε το ιδανικό αλυσοπρίονο για τις ανάγκες σας σε μεγάλη ποικιλία επιλογών

Πιο είναι το καταλληλότερο αλυσοπρίονο για σας

Στο παρελθόν τα αλυσοπρίονα ήταν σχεδόν αποκλειστικής χρήση κυρίως από αγρότες και υλοτόμους. Σήμερα, οι ανάγκες για μια ποιοτική ζωή πιο κοντά στην φύση, αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας μας προσφέρουν ένα μεγάλο πλήθος εφαρμογών, από την κοπή καυσόξυλων ή δέντρων έως τη δημιουργία φρακτών, κυρίως από τους οικιακούς χρήστες ή ερασιτέχνες.

Ανάλογος του πλήθους των διαφόρων εφαρμογών είναι και ο αριθμός των διαθέσιμων αλυσοπρίονων, με αποτέλεσμα ο αγοραστής να πρέπει να λάβει υπόψη πολλούς παράγοντες ώστε να επιλέξει το καλύτερο αλυσοπρίονο για τις ανάγκες του.

Πρέπει ο κάθε αγοραστής, να καταλάβει ποιες είναι οι πραγματικές του ανάγκες και απαιτήσεις ώστε να επιλέξει, πάντα με την καθοδήγηση του συνεργαζόμενου καταστήματος, το καταλληλότερο αλυσοπρίονο για τις ανάγκες του.

Τυπολογία χρήσης

Τα αλυσοπρίονα (κυρίως βενζινοκίνητα-δίχρονα), μπορούν να χωριστούν ανάλογα την τυπολογία χρήσης και το μέγεθος (ισχύς και μήκος λάμας) ως εξής:

  • Τα επαγγελματικά αλυσοπρίοναπροσφέρουν μέγιστες επιδόσεις και βέλτιστα εργονομικά χαρακτηριστικά. Προορίζονται για χρήση από επαγγελματίες πλήρους ή μερικής απασχόλησης και συχνά διαθέτουν θερμαινόμενες λαβές (επαγγελματίες αγρότες, υλοτόμους κα)
  • Τα αλυσοπρίονα γενικής χρήσης (ημι-επαγγελματικά) είναι ίδια με τα επαγγελματικά αλυσοπρίονα αλλά με ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις. Προορίζονται για μερική χρήση, όπως για παράδειγμα για την κοπή ξυλείας (κυρίως αγρότες), και συνήθως είναι μεσαίου κυβισμού (40-50cm)
  • Τα αλυσοπρίονα ευρείας κατανάλωσης είναι μικρά σε μέγεθος και εύχρηστα, και προορίζονται για οικιακή χρήση από ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν συχνά αλυσοπρίονο (οικιακή χρήση, σόμπα – τζάκι), συνήθως κυβισμού 34-45cm
  • Τα αλυσοπρίονα δενδροκομίας ή κλαδευτικά προορίζονται για χρήση κυρίως από δενδροκόμους για τη φροντίδα των δέντρων. Λόγω μικρού βάρους, συχνά προτιμούνται και από τους ερασιτέχνες (για οικιακή χρήση). Πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά την χρήση, και να μην υποτιμάμε το μικρό μέγεθος τους!! Τα πιο συχνά μικροατυχήματα, ακόμα και από επαγγελματίες του χώρου, οφείλονται στην μη ορθολογική χρήση και υποτίμηση των μικρών κλαδευτικών αλυσοπρίονων (πχ χρήση με το ένα χέρι).

Μέγεθος αλυσοπρίονου

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το μέγεθος του αλυσοπρίονου. Το μέγεθος καθορίζεται από τη μετατόπιση του εμβόλου (cm3) και την ισχύ του κινητήρα (hp ή kW). Κατά την επιλογή του μεγέθους του αλυσοπρίονου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες:

  • Επάρκεια και πείρα στη χρήση αλυσοπρίονων. Αν είστε αρχάριοι στη χρήση ενός αλυσοπρίονου, καλύτερα να επιλέξετε μια ελαφρύτερη έκδοση, καθώς είναι πιο εύκολες στο χειρισμό. Ένα βαρύ αλυσοπρίονο κουράζει τα χέρια και μακροπρόθεσμα αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια.
  • Τύπος ξύλου και μέγεθος δέντρων. Αν σκοπεύετε να κόβετε μεγάλα δέντρα και κυρίως σκληρό ξύλο, επιλέξτε ένα μεγαλύτερο αλυσοπρίονο με μεγαλύτερη ισχύ κινητήρα. Αν το αλυσοπρίονο είναι μικρό, υπόκειται σε μεγαλύτερη καταπόνηση και περιττή φθορά.

Μήκος λάμας

Το κατάλληλο μήκος της λάμας καθορίζεται από το μέγεθος του δέντρου και σε κάποιο βαθμό από την πείρα σας. Αν έχετε κάποια πείρα στη χρήση αλυσοπρίονων, θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας τουλάχιστον δύο διαφορετικά μήκη λάμας, ώστε να προσαρμόζετε το μήκος ανάλογα με τις ανάγκες κοπής. Οι λάμες μικρότερου μήκους ζυγίζουν λιγότερο και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία χρήσης. Για μεγαλύτερα δέντρα χρησιμοποιούνται λάμες μεγαλύτερου μήκους.

Εφόσον καταλάβατε λίγο-πολύ τις τυπολογίες αλυσοπρίονων, ήρθε η ώρα να επιλέξετε το καταλληλότερο για εσάς. Πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας ορισμένα ερωτήματα που θα διευκολύνουν την τελική σας επιλογή…

  • Θέλετε να κλαδεύετε θάμνους ή να κόβετε δέντρα; Όταν αγοράζετε ένα νέο αλυσοπρίονο, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πώς θα το χρησιμοποιείτε.  Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το νέο σας αλυσοπρίονο είναι αρκετά ισχυρό για την εργασία που σας ενδιαφέρει. Αν πρόκειται να κάνετε βαριές εργασίες, θα χρειαστείτε περισσότερη ισχύ αλλά και τον σωστό εξοπλισμό κοπής.
  • Βενζίνης ή μπαταρίας. Ένα βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο είναι η καλύτερη επιλογή, αν εργάζεστε πολλές ώρες στο δάσος ή στον αγρό, καθώς δεν χρειάζεται να μεταφέρετε επιπλέον μπαταρίες μαζί σας. Ωστόσο, αν κάνετε μόνο εργασίες κηπουρικής, ένα ηλεκτρικό αλυσοπρίονο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Αν αγοράσετε δύο μπαταρίες, μπορείτε να φορτίζετε τη μία ενώ χρησιμοποιείτε την άλλη. Η χρήση ενός ηλεκτρικού αλυσοπρίονου είναι επίσης πρακτική και άνετη, καθώς παράγει μικρότερες δονήσεις και είναι λιγότερο θορυβώδες.
  • Συντήρηση – Σερβις – Ανταλλακτικά. Σημαντικό είναι να επιλέξετε ένα επώνυμο προϊόν, με εύκολη συντήρηση αλλά και παρακαταθήκη σε ανταλλακτικά και αναλώσιμα (λάμες, μπουζί,αλυσίδες).

 

Κάλο είναι, κατά την ολοκλήρωση της αγοράς από ένα φυσικό κατάστημα να ζητήσετε από τον πωλητή ή τον τεχνικό να συναρμολογήσει το αλυσοπρίονο, να σας εξηγήσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και να πραγματοποιήσει την πρώτη εκκίνηση. Έτσι, θα μπορέσει να κάνει τον τελικό έλεγχο του μηχανήματος (τάνυση αλυσίδας, μπουζί) και να τσεκάρει και την αντλία λαδιού. Με αυτόν τον τρόπο, είστε βέβαιος ότι κατά την πρώτη χρήση του μηχανήματος θα αποφύγετε μικροπροβλήματα ιδιαίτερα αν δεν έχετε την ανάλογη εμπειρία για την επίλυση αυτών. Διαβάστε στο blog μας, συμβουλές για την σωστή εκκίνηση και πρώτη χρήση των αλυσοπρίονων.

Ανακαλύψτε τη δύναμη των αλυσοπρίονων.
Η ισχύς και η ακρίβεια στην κοπή του ξύλου, για επαγγελματίες και ερασιτέχνες.