Blog - Άρθρα

Φρέζα – Καλλιεργητής

Ανακαλύψτε φρέζες και καλλιεργητές υψηλής ποιότητας για εύκολη και αποτελεσματική γεωργία. Εξοικονομήστε χρόνο και κόπο με τα κορυφαία εργαλεία.

Η φρέζα και ο καλλιεργητής αποτελούν απαραίτητους συνεργάτες του αγρότη για την σωστή προετοιμασία του εδάφους. Ας ξεκινήσουμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτά τα δύο μηχανήματα.

Φρέζα

Απαραίτητο γεωργικό μηχάνημα για να προετοιμάσουμε σωστά το χωράφι για την σπορά χειμερινών ή καλοκαιρινών καλλιεργειών. Η χρήση της, πρέπει να μην προκαλεί υπερβολικό θρυμματισμό του εδάφους ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός κρούστας από βρόχινο νερό που λιμνάζει και δεν μπορεί να διεισδύσει στο έδαφος,

Η φρέζα κατά κύριο λόγο βοηθάει στην κοπή των χόρτων και στην ανάμειξή τους με το έδαφος, Έχει επίσης την ιδιότητα να επιτυγχάνει την «προετοιμασία» του εδάφους μόνο με ένα πέρασμα, σημαντικό πλεονέκτημα σε καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά που έχουν γρήγορες εναλλαγές μεταξύ τους.

Η φρέζα αποτελείται από μια σειρά μαχαιριών (ή ξινάρια) τα οποία περιστρέφονται με ταχύτητα γύρω από τον «μαχαιροφόρο άξονα». Η κίνηση επιτυγχάνεται από ένα πλευρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (καδένα ή γρανάζια σε λουτρό λαδιού) δια μέσω του PTO (παρτικόφ) του γεωργικού ελκυστήρα. Υπάρχουν διάφορες τυπολογίες φρέζας, ανάλογα το πλάτος εργασίας, την απαιτούμενη ισχύ, το βάρος κατασκευής κλπ. Έτσι, οι φρέζες διακρίνονται σε ΕλαφρούΜεσαίου (ή Ημιβαρέου) – Βαρέου και Υπερβαρέου τύπου.

Όσο αφορά την χρήση του, οι φρέζες χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες:

  • Δενδροκομικές, χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες δέντρων και κήπων με πλάτος εργασίας από 1,05 – 1,80m, συχνά και με επιλογή υδραυλικής μετατόπισης σαν κύριο εξοπλισμό ή σαν optional.
  • Ανοιχτής καλλιέργειας, με πιο μεγάλα πλάτη εργασίας (από 1,5 – 4m) βαριάς κατασκευής, απαιτούν τρακτέρ μεγαλύτερης ιπποδύναμης. Σχεδόν πάντα απαραίτητος ο κύλινδρος ειδικά για αργιλώδη χώματα, στα οποία η χρήση του βελτιώνει την απορρόφηση του νερού και τον αερισμό του εδάφους.
  • Αμπελουργικα-Δενδροκομικά «τσαπάκια». Πρόκειται για μια καινοτόμα κατηγορία παρελκόμενων για αμπέλια και δέντρα, είτε ελεύθερα είτε σε παλμέτα. Καλλιεργεί το έδαφος, ανάμεσα στους κορμούς με διάφορα εξαρτήματα (δισκοσβάρνα, φρεζάκι, καταστροφέας κ.α), καταστρέφοντας τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια καθώς και τις τρύπες που δημιουργούνται από τα βλαβερά τρωκτικά στους αγρούς. Η κατεργασία γίνεται με ταχύτητα, καθώς διαθέτει πλήρως ανεξάρτητο υδραυλικό σύστημα. Υπάρχει και το σύστημα ευαισθησίας που επαναφέρει αυτόματα το εξάρτημα με ακρίβεια και ασφάλεια ακόμα και σε πολύ μικρά και νεαρά φυτά.

Δείτε στην ιστοσελίδα μας την ολοκληρωμένη γκάμα των Μηχανημάτων Orizzonti και την κατηγορία παρελκόμενων που διαθέτουν.

Καλλιεργητής

Με την χρήση των καλλιεργητών πετυχαίνουμε αναμόχλευση του εδάφους σε διάφορα βάθη. Φέρει στελέχη που διεισδύουν και εργάζονται στο έδαφος, προκαλώντας την αναμόχλευση, τη χαλάρωση και τον αερισμό του.

Διακρίνουμε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Υπεδαφο-καλλιεργητές. Χαλαρώνει το υπέδαφος (μέχρι 40cm), διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Χρησιμοποιείται σε πρωτογενή κατεργασία κυρίως όταν πρόκειται για εγκατάσταση σιτηρών.
  • Καλλιεργητές προετοιμασίας, εργάζονται σε μικρότερα βάθη, 8-12cm, δημιουργώντας μια ομοιόμορφη επιφάνεια σποράς για καλλιέργειες πιο απαιτητικές όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι κ.λ.π,