Blog - Άρθρα

Τι πρέπει να περιέχει η εργαλειοθήκη για το σπίτι

εργαλειοθήκη για το σπίτι

Για τον ερασιτέχνη τεχνίτη που του αρέσει να καταπιάνεται με εργασίες στο σπίτι, είναι απαραίτητη η σωστή εργαλειοθήκη με τα κατάλληλα εργαλεία. Για τις βασικές ανάγκες του σπιτιού, δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε μια περιουσία για εργαλεία. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε μια χρηστική εργαλειοθήκη που με τα βασικά εργαλεία που θα μας γλυτώσουν από μπελάδες, και γιατί όχι από γκρίνια…

Ας δούμε μαζί, τα βασικά εργαλεία που κάθε σωστή εργαλειοθήκη πρέπει να έχει:

 1. Πένσα
  Πρέπει να υπάρχει σε κάθε εργαλειοθήκη!!! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πιάσει, να συγκρατήσει ακόμα και να κόψει κάτι, ενώ υπάρχουν και πένσες για πιο εξειδικευμένες εργασίες (πχ ηλεκτρολογικές με μόνωση 1000V). Διαθέσιμες σε διάφορα μεγέθη (σε σχέση με το ολικό μήκος), 160-180-200mm (ή 6-7-8” αντιστοίχως). Καλό είναι να προτιμάμε πένσες με αντιολισθητικές λαβές, που διευκολύνουν αφάνταστα όταν χρειάζεται ένα δυνατό πιάσιμο.
 1. Κατσαβίδι
  Χρησιμοποιείται κυρίως για την τοποθέτηση ή αφαίρεση βιδών. Προτιμάμε συλλογές με 6-8 κατσαβίδια για κάθε χρήση, καθώς αυτές καλύπτουν συνήθως τις περισσότερες απαιτήσεις μας. Αν μάλιστα θέλουμε κάτι καλύτερο, αναζητάμε τις συλλογές που περιέχουν κατσαβίδια με αντιολισθητικές λαβές. Αν σας φαίνεται υπερβολή η συλλογή, μπορούμε να βασιστούμε σε 2-3 τυπολογίες που θα καλύψουν σχεδόν όλες τις ανάγκες σας. Αυτά είναι: ένα Δοκιμαστικό Κατσαβίδι ‘Ισιο (140-180mm) που εκτός από την κύρια ηλεκτρολογική του χρήση, τη διαπίστωση δηλαδή αν υπάρχει τάση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν απλό κατσαβίδι και ένα Κατσαβίδι «σταυρός» PH2 (το μεσαίο νούμερο, κατάλληλο για όλες τις βίδες από 4-6mm πάχος).
 1. Σφυρί
  Χρήσιμο όταν θέλεις να καρφώσεις ένα καρφί σε τοίχο ή καταπιάνεσαι με ξύλινες κατασκευές. Παλαιότερα προτιμούσαν τα σφυριά με ξύλινη λαβή. Σήμερα, μπορείς να βρεις στο εμπόριο και σφυριά με συνθετική λαβή που είναι πιο ανθεκτική στο χρόνο και πιο εργονομική για το χρήστη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σφυριών (πένας, μπάλας, ξυλουργού, σιδερά, βαριοπούλα, οικοδόμου κα). Για οικιακή χρήση προτιμάμε τα «πένας» με ένα μεσαίο βάρος (800-1000g)
 1. Κοπίδι ή Φαλτσέτα
  Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας κοπής. Εάν και δεν θεωρείτε από τα πιο δημοφιλή εργαλεία, να είστε σίγουροι ότι πάντα θα βρείτε ένα καλό λόγο για να το χρησιμοποιήσετε. Η κοφτερή του λάμα θα σας φανεί πολύ χρήσιμη όταν θα θέλετε να ανοίξετε ένα κιβώτιο ή να κόψετε μουσαμά, πλαστικό, καουτσούκ, ταινία συσκευασίας και χαρτόνια. Μια λεπίδα από ένα κοπίδι που πλέον δεν κόβει καλά μπορεί να αντικατασταθεί με μία καινούρια. Προτιμάμε πάντα φαλτσέτες που να ασφαλίζουν την λάμα προς αποφυγή ατυχήματος.
 1. Μετροταινία
  Σοφή η παροιμία του λαού «Δύο φορές μέτρα – μία κόψε»..Η ακρίβεια στη μέτρηση είναι πολύ σημαντική! Γι’ αυτό θα χρειαστεί να υπάρχει πάντα στην εργαλειοθήκη σου μια μετροταινία.
  Στο εμπόριο βρίσκουμε από το κλασσικό ξύλινο μέτρο των μαραγκών, τα σύγχρονα μέτρα από 2-10m (ορισμένα και με μαγνήτη στην άκρη που σου επιτρέπουν να μετρήσεις εύκολα ακόμη και εάν είσαι μόνος σου), μέχρι και ψηφιακούς μετρητές αποστάσεως.
  Απλός κανόνας, όσο πιο φαρδιά η λάμα της μετροταινίας (19-25-30mm) τόσο περισσότερο ανοίγει η μετροταινία χωρίς να τσακίζει. Προσοχή!! Στο εμπόριο κυκλοφορούν και μετροταινίες με διπλή μονάδα μέτρησης, cm και Inches.
 1. Γαλλικό
  Από όλα τα εργαλεία σου, αυτό ίσως γίνει το πιο αγαπημένο. Είναι σαν να έχεις 50 κλειδιά σε ένα. Αντικαθιστά τα γερμανικά και τα γερμανοπολύγωνα κλειδιά, όταν θέλουμε μεσαία συγκράτηση ή σύσφιξη.  Το γαλλικό είναι ένα ρυθμιζόμενο κλειδί με συρόμενη «σιαγόνα» που αλλάζει το πλάτος του κλειδιού. Είναι πολύ πρακτικό και ευέλικτο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίδιο εργαλείο για καρυδάκια και μπουλόνια διαφορετικού μεγέθους. Διαθέσιμο σε διάφορα μεγέθη. Το πιο χρήσιμο για ένα νοικοκυριό είναι το 150-200mm. Για υδραυλικές εργασίες, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε μία γκαζοτανάλια ή μια τσιμπίδα υδραυλικών.
 1. Αλφάδι
  Μας επιτρέπει να εξετάσουμε αν μία επιφάνεια είναι οριζόντια γραμμή (πχ όταν πρέπει να κρεμάσουμε ένα κάδρο, να ευθυγραμμίσουμε το ψυγείο ή το πλυντήριο ρούχων). Το μήκος του, θα πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας που θέλουμε να εξετάσουμε. Αν η επιφάνεια αυτή δεν είναι ευθεία, καλό είναι να μην επιλέξεις «κοντό» αλφάδι διότι τείνει να ακολουθήσει την καμπύλη της επιφάνειας.
 1. Πριόνι
  Πρόκειται για τον βασικό σύμμαχό σου σε όλες τις εργασίες κοπής. Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τα πριόνια κήπου και τα πριόνια γενικής χρήσης (σιδήρου ή ξύλου). Οι δύο κατηγορίες έχουν κάποιες βασικές διαφορές γιατί εάν και μπορούν να απευθύνονται στο ίδιο υλικό (ξύλο), έχουν διαφορετικές ιδιότητες και διαφορετική ανάγκη κοπής. Συνεπώς έχουν και διαφορετική οδόντωση. Βασικό κριτήριο στην επιλογή του κατάλληλου πριονιού είναι το μέγεθος της οδόντωσης, δηλαδή ο αριθμός των δοντιών ανά ίντσα (ανά 2.5cm). Τα μεγάλα και αραιά δόντια προσφέρουν το γρήγορο κόψιμο αλλά παράλληλα δημιουργούν μια άγρια επιφάνεια. Αντιθέτως, τα μικρά και πυκνά δόντια μπορεί να μην κόβουν τόσο γρήγορα, αλλά πετυχαίνουν ένα τέλειο και λείο φινίρισμα.
 1. Φακός
  Όλοι χρειαστήκαμε κάποια στιγμή ένα φακό, , για να δούμε στο σκοτάδι σε μια διακοπή ρεύματος ή σε ένα σκοτεινό και απομακρυσμένο σημείο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία από φακούς, φακοί Led, φακοί κεφαλής, φακοί αδιάβροχοι, φακοί επαναφορτιζόμενοι. Επιλέξτε ένα καλό φακό με δυνατή δέσμη και υψηλή ορατότητα, αποφεύγοντας όμως τις υπερβολές.
 1. Αναλώσιμα.
  Η σωστή εργαλειοθήκη πρέπει να περιέχει και τα «αναλώσιμα» εξαρτήματα και ανταλλακτικά: βίδες (ξυλόβιδες και λαμαρινόβιδες) σε διάφορα νούμερα, ούπατ και στριφώνια, ρόκες, μονωτική ταινία, τεφλόν, καρφιά σε διάφορα νούμερα, κλέμες και δεματικά και ένα καλό αντισκωριακό λιπαντικό.

Στο  κατάστημά μας, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από εργαλειοθήκες, εργαλεία και αναλώσιμα, τόσο για τον ερασιτέχνη όσο και για τον επαγγελματία.!!