Blog - Άρθρα

Κλάδεμα αμπελιού

Κλάδεμα αμπελιού: Συνοπτική περιγραφή των τεχνικών και της σημασίας του κλάδεματος στην καλλιέργεια αμπελιού. Μείωση κλάδων για βελτίωση της παραγωγικότητας και ποιότητας των σταφυλιών.

Το κλάδεμα είναι μία από τις πιο σημαντικές και απαιτητικές τεχνικές κατά την καλλιέργεια της αμπέλου. Τα κλαδέματα της αμπέλου χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: Κλαδέματα διαμόρφωσης που αποσκοπούν στη δημιουργία  και διατήρηση του επιθυμητού σχήματος των πρέμνων και Κλαδέματα καρποφορίας (χειμερινά και θερινά).

Κατά το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού, στοχεύουμε τόσο στη διατήρηση του σχήματος που έχουμε δώσει στο αμπέλι αλλά και στην ισορροπία μεταξύ παραγωγής και βλάστησης. Βασική επιδίωξη είναι η υψηλή καρποφορία αλλά και η βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, τόσο σε επίπεδο μεγέθους και πυκνότητας των σταφυλιών, όσο και σε περιεκτικότητα σακχάρων και οξέων.

Χειμερινό κλάδεμα αμπελιού

Το χειμερινό κλάδεμα προσδιορίζει το φορτίο του φυτού με τον αριθμό των οφθαλμών που διατηρούνται αλλά και τη σχέση βλάστησης/καρποφορίας.

Οι οφθαλμοί που διατηρούμε ανήκουν σε κλιματίδες ώριμες, καλά ξυλοποιημένες, ηλικίας ενός έτους. Στα οινοποιήσιμα αμπέλια δεν χρειάζεται να κλαδεύουμε σε αμολητές (σε αντίθεση από τα επιτραπέζια σταφύλια).

Κατά τη διάρκεια του χειμερινού λήθαργου, μετά την πτώση των φύλλων, οι παραγωγοί απομακρύνουν μια μεγάλη ποσότητα χειμερινού ξύλου, αφήνοντας το αμπέλι με ένα μικρό αριθμό οφθαλμών (ανάλογα την ποικιλία, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις συνθήκες του εδάφου) Κατά γενικό κανόνα, με πολύ αυστηρό κλάδεμα, οι λίγοι οφθαλμοί που θα παραμείνουν θα παράγουν χαμηλό αριθμό βλαστών, αλλά με πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Από την άλλη, αν δεν κλαδεύουμε επαρκώς τα αμπέλια, ο μεγάλος αριθμός των οφθαλμών που παραμένουν, θα δώσουν  πολλούς βλαστούς και εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή. Όταν η παραγωγή του φυτού αυξάνεται πάνω από ένα όριο παρατηρείται η καθυστέρηση της ωρίμανσης και η μείωση της ποιότητας στα οινικά προϊόντα.

Επιπλέον, ο χρόνος που θα πραγματοποιήσουμε το κλάδεμα είναι πολύ σημαντικός. Εάν κλαδεύουμε τα αμπέλια πολύ νωρίς, αυξάνουμε τον κίνδυνο προσβολών από ασθένειες και πιθανών ζημιών από τον παγετό. Από την άλλη πλευρά, οι αργοπορημένες εφαρμογές κλαδέματος πιθανότατα θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση της βλάστησης του φυτού.

Το κλάδεμα του αμπελιού δεν είναι εύκολη διαδικασία και απαιτεί πολυετή εμπειρία. Πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ειδικά κλαδευτήρια και πραγματοποιώντας τομές σε γωνία 45 μοιρών απέναντι από τον τελευταίο οφθαλμό. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι μεγάλες πληγές στο ξύλο. Σε περίπτωση ωστόσο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε απολυμαντικές ουσίες στα τραύματα, καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος λοιμώξεων από παθογόνα. Μπορούμε να χρησιμοποιησουμε αμπελουργικά ψαλίδια χειρός (Felco, Pradina, Vesco), ή να επιλέξουμε ένα από τα νέα ηλεκτρικά ψαλίδια μπαταρίας που μας προσφέρει η αγορά (Pellenc, Campagnola, Vesco, Daewoo). Στο κατάστημά μας, μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα ψαλιδιων κλάδου, χειρός και μπαταρίας των καλύτερων εργοστασίων.

Θερινό κλαδεμα αμπελιού

Η δεύτερη κατηγορία κλαδεμάτων περιλαμβάνει όλα τα κλαδέματα που πραγματοποιούνται κατά τη βλαστική περίοδο. Αυτά τα κλαδέματα έχουν ως κύριο στόχο τη διόρθωση τυχόν παραλείψεων ή λαθών που πιθανόν έγιναν κατά τα χειμερινά κλαδέματα. Ταυτόχρονα, αφαιρείται ένας αριθμός φυλλώματος ή ταξιανθιών.

Βλαστολόγημα

Αφαιρούνται οι μη καρποφόροι βλαστοί και οι καρποφόροι που δεν χρειάζονται. Γίνεται σχετικά νωρίς με τους βλαστούς σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης για να αποφύγουμε να τραυματίσουμε το φυτό αργότερα δημιουργώντας μεγάλες πληγές (με την αφαίρεση τους ενώ έχουν γίνει χοντροί και δυνατοί

Κορυφολόγημα

Με τον όρο κορυφολόγημα, αναφερόμαστε στο κλάδεμα ενός βλαστικού τμήματος από την κορυφή. Αυτή η τεχνική είναι πολύ σημαντική και έχει διαφορετικές επιδράσεις στο φυτό, αν γίνει σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο στόχος μας είναι να αναγκάσουμε το φυτό να διακόψει προσωρινά την ανάπτυξη των βλαστών του και να μεταφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα αναπαραγωγικά του μέρη, τις ταξιανθίες. Το κορυφολόγημα πραγματοποιείται όταν οι ράγες έχουν μέγεθος ίσο με φακή, έτσι ώστε το φυτό να μεταφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά στις ράγες, αυξάνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Στο κορυφολόγημα αυτής της περιόδου αφαιρούμε μια σημαντική ποσότητα βλάστησης, προκαλώντας επιπλέον μείωση του βάρους των φυτών, και άρα αποφεύγεται η κάμψη των συρμάτων. Διευκολύνονται επίσης οι πάσης φύσεως επεμβάσεις, τόσο χειροκίνητα όσο και μηχανικά. Η κορυφολόγηση γίνεται είτε με το χέρι είτε μηχανικά χρησιμοποιώντας κλαδευτικά μηχανήματα.
Δείτε στην ιστοσελίδα μας τα ειδικά μηχανήματα της Orizzonti.

Αποφύλλωση (Ξεφύλλισμα)

Οι παραγωγοί γενικά αφαιρούν φύλλωμα από τα αμπέλια με το χέρι για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι για να βελτιωθεί ο αερισμός μέσα στην καλλιέργεια. Ο δεύτερος είναι για να διευκολυνθούν οι ψεκασμοί της καλλιέργειας που έχουν ως στόχο κυρίως την προστασία του φυτού από τις προσβολές διαφόρων παρασίτων και ασθενειών. Για καλύτερα αποτελέσματα ψεκασμού με νεφελοψεκαστήρα, προτιμούνται τα μπεκ νέας γενίας (Albuz ATR80).

Αραίωση άγουρων σταφυλιών (τσαμπιών)

Η αραίωση άγουρων τσαμπιών εφαρμόζεται συνήθως στις ποικιλίες οινοποίησης. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση μερικών από τα ανώριμα τσαμπιά, όταν η παραγωγή είναι πολύ μεγάλη και το φυτό δεν μπορεί να τη συντηρήσει, προκαλώντας αναγκαστικά μείωση της ποιότητας στα σταφύλια.

Αραίωση σταφυλιών κοντά στην ωρίμανση

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση ραγών όταν τα τσαμπιά είναι πάρα πολύ πυκνά, με αποτέλεσμα οι ράγες να παραμορφώνονται καθώς συμπιέζονται για να χωρέσουν στο τσαμπί. Κυρίως στις επιτραπέζιες ποικιλίες, αφαιρούμε μέρος των τσαμπιών, προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρο για να αναπτυχθούν σωστά τα υπόλοιπα εναπομείναντα σταφύλια. Η αραίωση διευκολύνει τον αερισμό ανάμεσα στις ράγες και αποτρέπει την ανάπτυξη μυκητολογικών λοιμώξεων.